Το aigioallsports.gr βρήκε τον Αιγιώτη Χρήστο Τσερεντζούλια, που είναι αθλητής(1.72 ύψος, 82 κιλά) της Ποδηλασίας Πίστας Ταχύτητας και άδραξε την ευκαιρία για μία πολύ όμορφη συνέντευξη. Ο Χρήστος είναι γεννημένος στις 16 Ιουνίου 1984, ενώ όπως είπαμε είναι γέννημα… θρέμμα Αιγιώτης. Ο 32χρονος αθλητής έχει γνωρίσει πολλές διακρίσεις και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, αφού έχει αγωνιστεί 56 φορές με τα «γαλανόλευκα» χρώματα σε όλο τον κόσμο. Το άθλημα στην Ελλάδα, σίγουρα, δεν είναι δημοφιλείς, αλλά με μία… ματιά στο βιογραφικό του Χρήστου Τσερεντζούλια, θα καταλάβουμε και θα γνωρίσουμε πολλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε περήφανοι ως Αιγιώτες, αλλά και ως Έλληνες(8 Βαλκανικά, 6η θέση σε πανευρωπαϊκό) για ένα «δικό» μας παιδί.

Αυτή την στιγμή, ο Χρήστος Τσερεντζούλιας αγωνίζεται με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς συλλόγους.

 -Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις με το άθλημα της ποδηλασίας;

«Όπως όλα τα παιδιά έτσι κι εγώ από μικρό παιδί – τότε που τα χρόνια ήταν λίγο πιο αθώα- γυρνούσα όλη μέρα με ένα ποδήλατο. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πως εκτός του ότι δεν μπορούσε κανείς να με κατεβάσει από το ποδήλατο, ήμουν και αρκετά καλός σε αυτό. Έτσι πήρα μέρος σε έναν τοπικό αγώνα εδώ στο Αίγιο το 1995 , τον οποίο κέρδισα και κάπως έτσι άρχισαν όλα.»

-Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την ποδηλασία;

«Με την ποδηλασία γενικά ασχολούμαι από τα 13 μου όταν και ξεκίνησα συστηματικές προπονήσεις. Τώρα πιο ειδικά με τα αγωνίσματα της πίστας άρχισα να ασχολούμαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού από τα 15 μου έως και σήμερα.»

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες σου ?

«Έχω κατακτήσει 25 μετάλλια από πανελλήνια πρωταθλήματα ( διεξάγεται ένα Παν/νιο πρωτάθλημα κάθε χρόνο) από το 2000 μέχρι και σήμερα. Έχω κατακτήσει 8 Βαλκανικά μετάλλια, ενώ έχω κατακτήσει την 6η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ιταλία το 2005. Συμμετοχή σε 4 Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και 3 Παγκόσμια. Συνολικά έχω αγωνιστεί 56 φορές με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας σε όλο τον κόσμο. Ενώ από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου θεωρώ  το ότι διατηρούμε στο βάθρο σε πανελλήνιο επίπεδο από το 2000 έως και σήμερα.»

 

-Ήταν εύκολο για σένα να διακριθείς στο άθλημα της ποδηλασίας με τόσες επιτυχίες διαχρονικά;

«Όχι, το εύκολο είναι να κάθεσαι στον καναπέ και να παρακολουθείς τα γεγονότα. Θα σας φανεί περίεργο αλλά την πρώτη μου χρονιά στην κατηγορία παίδων το 1998, δεν κατάφερα να πάρω την πρόκριση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα ( έπαιρναν πρόκριση οι 50 πρώτοι στη βαθμολογία). Όμως το αγαπάω πολύ το ποδήλατο, προπονήθηκα πιο σκληρά και πιο συστηματικά , έτσι άρχισαν να έρχονται τα αποτελέσματα που ήθελα.»

 

-Πως βλέπεις το επίπεδο του αθλητισμού στην Αιγιάλεια;

«Υπάρχει υλικό , υπάρχει όρεξη και αρκετά παιδάκια που μπορούν να διακριθούν με συστηματική προπόνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα οικονομικά, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η στήριξη και κάτι να κερδίσει το παιδί εάν ασχοληθεί με τον Αθλητισμό ( και πρωταθλητισμό) . Το δεύτερο πρόβλημα που έχω εντοπίσει κατά την επιστροφή μου στο Αίγιο τα τελευταία χρόνια είναι στο πόσο χαμηλά έχουν τον πήχη τόσο οι αθλούμενοι όσο και οι προπονητές στις ομάδες τους. Διαφημίζουν την κάθε τοπικού επιπέδου επιτυχία τους σαν κάτι το μεγάλο χαμηλώνοντας τις προσδοκίες και από μερικά παιδιά που ίσως έχουν την δυνατότητα για το κάτι παραπάνω. Συμβουλή μου προς τους συναδέλφους, προπονητές-, γυμναστές ότι καλό είναι να επικροτούνται οι προσπάθειες των σωματείων και των παιδιών, αλλά πάντα να έχουν σαν στόχο τη βελτίωση σε πανελλήνιο επίπεδο και όχι μόνο στην περιοχή μας.»

 

-Τι στόχους έχεις από εδώ και πέρα;

«Πλέον από το 2014 και μετά που έφυγα από την Αθήνα αγωνίζομαι σε πανελλήνιο επίπεδο μόνο. Από πέρυσι ανήκω στην ομάδα του Παναθηναϊκού που αυτό μου δίνει ένα κίνητρο από μόνο του στο να κρατάω τον εαυτό μου σε υψηλό επίπεδο. Φέτος με την προσθήκη δυνατών ονομάτων στο χώρο του Σπριντ έχω σαν στόχο τη νίκη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το Σεπτέμβριο .»

 

-Έχεις κάποια γούρια που παίρνεις μαζί σου στους αγώνες;

«Έχω κάποιες συνήθειες που κάνω από μικρός – όπως το να ακούω μουσική στο ζέσταμα και τους αγαπημένους μου Linkin Park και άλλα μικρότερα γούρια τα οποία αλλάζω ανά διαστήματα αναλόγως την περίοδο της ζωής μου. Πχ. Τον τελευταίο χρόνο μου αρέσει να κάνω το σήμα της νίκης σε κάθε πανηγυρισμό μου…»

 

-Γνωρίζω ότι η ποδηλασία δεν σου αποφέρει χρήματα , πως βγάζεις τα καθημερινά σου έξοδα;

«Λόγω του ότι πλέον ούτε η Εθνική ομάδα ούτε ο Παναθηναϊκός είναι σε θέση να καλύψουν ένα πλήρη μισθό για να με συντηρήσουν ξεκίνησα να ασκώ το επάγγελμα που σπούδασα στα Τεφαα. Έτσι αυτή την περίοδο είμαι γυμναστής στην αίθουσα με βάρη στο δημοτικό στάδιο Αιγίου, καθώς έχω ειδικότητα άρσης βαρών. Επίσης κάνω και μαθήματα εσωτερικής ποδηλασίας στο Ladies Fitness Club»

 

-Υπάρχουν κάποιοι που σου συμπαραστέκονται σε αυτή την προσπάθεια;

«Υπάρχουν υποστηρικτές που με βοηθούν στην προσπάθεια μου αλλά δυστυχώς σχεδόν κανείς από την πόλη μου… Έχω την τιμή να εκπροσωπώ παγκόσμιες εταιρείες όπως η νούμερο ένα εταιρεία οπτικών στον αθλητισμό Oakley, όπως και η Polar η οποία είναι η νούμερο ένα εταιρεία παρακολούθησης της απόδοσης στον αθλητισμό. Για τα ποδηλατικά μου ρούχα η Αυστραλιανή εταιρεία Babici και για τα αθλητικά μου το NRG Stores (αθλοκίνηση) στο Αίγιο. Να ευχαριστήσω βεβαίως την οικογένεια μου που πάντα ήταν δίπλα μου καθώς και τους χιλιάδες υποστηρικτές στα Social media που μου ανεβάζουν το ηθικό»

 

-Τι συμβουλές θα έδινες σε ένα νέο που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα της ποδηλασίας ή με τον αθλητισμό γενικότερα ;

«Ο αθλητισμός γενικά σου προσφέρει συγκινήσεις που μόνο εκεί μπορείς να νιώσεις καθώς και σε αποτρέπει από κάποιες άσχημες καταστάσεις… ο τρόπος που σε κάνει να σκέφτεσαι και να λειτουργείς ο αθλητισμός και δει ο πρωταθλητισμός θα σε κάνει να είσαι καλός σε οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου καθώς θα μάθεις να κάνεις ότι κάνεις με μεθοδικότητα. Συμβουλή μου το κάθε παιδί να κάνει ότι αγαπάει και όχι ότι αγαπάει ή έχει απωθημένο να κάνει ο γονιός του».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ