Η ανασκόπηση της Α΄ Ε.Π.Σ.Α.

Εδώ και δέκα ημέρες περίπου ανήκει στο παρελθόν και το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας της Ε.Π.Σ.Α. με την ομάδα που έκοψε πρώτη το νήμα του πρωταθλητισμού να είναι ο Διαγόρας Βραχνεΐκων.

Η ομάδα του Θόδωρου Πατρώνη και στις τελευταίες αγωνιστικές του Φίλιππα Σχοινά, έκοψε πρώτη με βραχεία κεφαλή το νήμα του πρωταθλητή μπροστά από τον Κεραυνό Αγίου Βασιλείου και έτσι θα περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το κατώφλι της Γ΄ Εθνικής.

Ο Κεραυνός Αγίου Βασιλείου του Γιάννη Ζερδεβά στην κορυφαία αναμφίβολα πορεία του των τελευταίων 10 ετών, έφθασε πολύ κοντά στην πηγή χωρίς ωστόσο να μπορέσει να δροσιστεί.

Πανμοβριακός και Ατρόμητος Πατρών με πάρα πολλές υποσχέσεις και φέτος,

αλλά και με μεγάλες εντός έδρας απώλειες ειδικά ο δεύτερος, έμειναν αρκετά νωρίς εκ νυμφώνος.

Το νεοφώτιστο Λιμνοχώρι και ο Πήγασος Μπεγουλάκίου ασφαλώς αποτέλεσαν τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος

Η Θύελλα Αιγίου τερμάτισε στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο, αλλά όχι ανάλογη πορεία στον Β΄ γύρο.

Αναγέννηση Πατρών, Άρης Πατρών, Νίκη Προαστίου, Δόξα Παραλίας και Εθνικός Σαγεΐκων, με πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, έμειναν μακριά από τις κορυφαίες θέσεις αλλά και από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.

Ο Λέοντας Αλισσού αφού ακροβατούσε επικίνδυνα όλη την χρονιά σε τεντωμένο σχοινί, τελικά την σκαπούλαρε ακριβώς την τελευταία αγωνιστική.

Και τέλος Απόλλωνας Αιγίου, Πανιώνιος/Αχιλλέας και Απόλλωνας Εγλυκάδας, δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το μοιραίο και έτσι επιστρέφουν άρον – άρον στην Β΄ Κατηγορία.

Πιο παραγωγική επίθεση αυτή του Διαγόρα Βραχνεΐκων με ενεργητικό 86 τερμάτων (2,87) μ.ο. και πιο δύστοκη αυτή του Απόλλωνα Αιγίου με ενεργητικό μόλις 28 τερμάτων (0,93) μ.ο.

Καλύτερη άμυνα αυτή του Διαγόρα Βραχνεΐκων αλλά και του Κεραυνού Αγίου Βασιλείου με παθητικό 23 τερμάτων (0,77) μ.ο. και πιο ευάλωτη του Απόλλωνα Αιγίου με παθητικό 74 τερμάτων (2,47).

Περισσότερα γκολ εντός έδρας Διαγόρας Βραχνεΐκων (47) και λιγότερα εντός έδρας Λέοντας Αλισσού (15).

Περισσότερα γκολ εκτός έδρας Διαγόρας Βραχνεΐκων (39) και λιγότερα εκτός έδρας Λέοντας Αλισσού (9).

Λιγότερα γκολ παθητικό εντός έδρας Διαγόρας Βραχνεΐκων και Κεραυνός Αγίου Βασιλείου (8), ενώ οι δύο ομάδες είχαν και τα λιγότερα γκολ παθητικό εκτός έδρας (15).

Δεν υπήρξε ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα που να διατήρησε το αήττητο στην έδρα της.

Θύελλα Αιγίου, Ατρόμητος Πατρών (8) και Λιμνοχώρι (7) αναδείχθηκαν ομάδες των ισοπαλιών, ενώ ο Απόλλωνας Αιγίου και ο Πανιώνιος/Αχιλλέας είχαν μόλις (1).

Πήγασος Μπεγουλάκίου και Απόλλωνας Αιγίου δεν γνώρισαν τι εστί ισοπαλία εντός έδρας.

Πανιώνιος/Αχιλλέας και Απόλλωνας Εγλυκάδας δεν γνώρισαν τι εστί ισοπαλία εκτός έδρας.

Ο Διαγόρας Βραχνεΐκων ήταν η ομάδα με την μεγαλύτερη εντός έδρας βαθμολογική συγκομιδή (40) και ο Κεραυνός Αγίου Βασιλείου με την μεγαλύτερη εκτός έδρας (35).

Ρεκόρ τερμάτων (9) στην αναμέτρηση Απόλλωνας Εγλυκάδας – Ατρόμητος Πατρών (5-4) και ακολούθησαν Πανμοβριακός – Νίκη Προαστίου (6-2), Απόλλων Αιγίου – Πανμοβριακός 2-5, Εθνικός Σαγεΐκων – Λιμνοχώρι 5-2, Λιμνοχώρι – Θύελλα Αιγίου 5-2.

Γενικά στο φετινό πρωτάθλημα σημειώθηκαν 738 τέρματα (411 γηπεδούχοι, 327 φιλοξενούμενοι), δηλαδή 24,6 ανά αγωνιστική ή 3,07 ανά παιχνίδι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ