Ο Παναιγιάλειος σήμερα έγινε 90 χρονών και όλο το φίλαθλο Αίγιο γιορτάζει για την ομάδα της πόλης του και φυσικά της καρδιάς του. Η «Μαύρη Θύελλα», όπως είναι το προσωνύμιο της, είναι συνώνυμη με τη πόλη του Αιγίου, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει κερδίσει τη συμπάθεια και το σεβασμό όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας.

  • Να σημειώσουμε ως ο Παναιγιάλειος είχε αποκτήσει και το προσωνύμιο, οι “Πασάδες του Αιγίου”!!

Ήταν 25 Φεβρουαρίου του 1927, όταν επίλεκτα μέλη της τότε τοπικής κοινωνίας, ίδρυσαν την ομάδα του Αιγίου. Ο πρώτος που εμπνεύστηκε την ίδρυση του Παναιγιάλειου ήταν ο Ζήσιμος Λίβας, ο οποίος εργαζόταν ως αρχιτέκτονας, σχεδιαστής και αγιογράφος, ενώ δίπλα του σε αυτό το εγχείρημα βρέθηκαν οι Νίκ. Γαρδενιώτης, Γ. Σακελλαρόπουλος, Ηρ. Αναστασόπουλος, Κ. Ηλιόπουλος, Κ. Λυριτζής και Χρ. Παπανδιανός.

Άλλα μέλη που βοήθησαν στη δημιουργία του Συλλόγου τότε ήταν: Παπαϊωάννου Χρ. (χημικός), Λιαραμάτης Σωτ., Τριανταφύλλου Κων. και λίγο αργότερα ο Παναγιωτόπουλος Σωτ., που για πολλά χρόνια ήταν Πρόεδρος.

Το ιστορικό λάβαρο του Παναιγιάλειου που χρονολογείται από το 1927, βρίσκεται στα γραφεία του Συλλόγου:

Όπως αναφέρει και το Wikipedia:

«Μερικοί από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα του συλλόγου ήταν οι: Σουφλής Πάνος, Παναγόπουλος Κωνσταντίνο, Σιμονιάν Ιωάννης, Σιμονιάν Αρμενάκ, Στεφανίδης Άγγελος, Μουρίκης Κωνσταντίνος, Αρβανίτης Αργύρης, Ντούρας Ανδρέας, Ζαίρας Παύλος, Μοσχοχλαίδης Ιωάννης, Γκίωνης Αρίστος, Φούκας Κωνσταντίνος, Σκλήρης Φώτης, Κόλλιας Δημήτρης (διέπρεψε με την Εθνική Ελλάδος και πέτυχε το χρυσό γκολ στη Ρουμανία), Κούκας, Δαλαμάγκας Νίκος, Ζαφειρόπουλος, Αγγελόπουλος Πάνος.

Κατά πολλούς η πρώτη ομάδα του Παναιγιάλειου:

Και λίγο αργότερα: Πιρπιρής Στάγιας, Μόσχος, Μεντζελόπουλος, Μανουσάκης, Ζουρόπουλος, Κολάης, Αρμένης, Μουρίκης Παναγιώτης, Γκούμας, Σκαρτσίλας, Δεληγιάννης κ.α. Μερικοί από τους Προέδρους του Συλλόγου εκείνης της εποχής ήταν και οι: Νίκος Κουγεβετόπουλος, Ανδρέας Κουνινιώτης, Σπήλιος Παναγόπουλος. Αργότερα ακολούθησαν οι: Καλιμάνης Γ. και Μπέλλας Αστέριος.Προπολεμικά σημαντικές στιγμές της ιστορίας του το 1938 νίκη επί της Μικτής Θεσσαλονίκης με αντίπαλους παίκτες όπως οι Τσαγανιάς , Μαρναρόπουλος, Βικελίδης, αήττητη ως τότε με σκορ 3-2. Η νίκη με ΑΕΚ 2-0 εντός. Το 1938 παίρνει το Κύπελλο αντιμετωπίζοντας τον πανίσχυρο Ολυμπιακό Πατρών με 4-3 στο Αίγιο και 2-2 στη Πάτρα. Η νίκη επί του Εθνικού με 7-6 εντός και η εκτός έδρας ισοπαλία με το ισχυρό τότε Γουδί με 4-4. Η ομάδα του Π.Γ.Σ. ήταν η πρώτη ημιεπαγγελματική σε όλη τη χώρα. Παίκτες σαν τους: Σοφιανό Λάκη, Φυλακτό Μπάμπη, Νικολαίδη Χρ. Μπέλλα, Τανίδη, Καλλίση, Φαράντο, Μαργαρίτη, Μακρή, Χαραλαμπόπουλο, Αρβανίτη, Σταθόπουλο κ.α. άφησαν έναν θρύλο πίσω τους με το όνομα που πήραν “ΠΑΣΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ”. Επίσης, την δεκαετία του 1950 ο Παναιγιάλειος λόγω των επιτυχιών του παίρνει το προσωνύμιο Μαύρη Θύελλα.»

Έπειτα από την ίδρυση του Παναιγιάλειου Γυμναστικού Συλλόγου, ο Λίβας ήταν ο γυμναστής της ομάδας. Μάλιστα, πίσω από αυτή την ιδιότητα του κρύβεται και η… άγνωστη ιστορία του σήματος της ομάδας του Αιγίου. Ο Ζήσιμος Λίβας λάτρευε την Ελληνορωμαϊκή πάλη , της οποίας ήταν και αθλητής. Προς τιμήν του λοιπόν, το 1954 αποφασίστηκε από τον τότε Πρόεδρο των «μελανόλευκων» , Σωτήρη Παναγιωτόπουλου να υιοθετηθεί ως έμβλημα της ομάδας, η μορφή δύο αθλητών που αγωνίζονται στην Ελληνορωμαϊκή πάλη.

Ωστόσο, επειδή υπήρχε δυσκολία στην  αποτύπωσης του εμβλήματος του με τους αθλητές της Ελληνορωμαϊκής πάλης στις φανέλες του Παναιγιάλειου, χρησιμοποιήθηκαν πιο απλά σήματα όπως τα παρακάτω:

Ο Παναιγιάλειος σε αυτή την ενενηντάχρονη ένδοξη ιστορία του είχε πολλές επιτυχίες και το όνομα του έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Οι «μελανόλευκοι» μάλιστα, γνώρισαν στιγμές δόξας την δεκαετία του 1950 και 1960.

Το 1958 συμμετέχει στο πρωτάθλημα Ελλάδος (1958 – 59) μαζί με άλλες 9 ομάδες: Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟ, Πανιώνιο, Εθνικό, Απόλλωνα, ΠΑΟΚ, Άρη και Δόξα Δράμας.Το 1959 έπειτα από 7 συνεχείς χρονιές που έβγαινε Πρωταθλητής Περιφέρειας, ανεβαίνει στην Α’ Εθνική με γενικό αρχηγό τον Αστέριο Μπέλλα.

Ο Παναιγιάλειος να σημειωθεί πως είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πήρε μέρος το 1959 στο πρώτο πρωτάθλημα της Α’ εθνικής κατηγορίας (μαζί με τη Δόξα Δράμας, τον Παγκορινθιακό και τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης) και έχει συμμετάσχει σε όλες τις Εθνικές Κατηγορίες. Με τον Σωτήρη Παναγιωτόπουλο ως «Άρχοντα» του Π.Γ.Σ. και ενεργό του στέλεχος επί 30 χρόνια, μαζί με τον Αστέριο Μπέλλα ως Γενικό Αρχηγό, η ομάδα γνωρίζει τις μεγαλύτερες δόξες της ιστορίας της στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Στην Α Εθνική ο Παναιγιάλειος θα παραμείνει ως το 1966 όταν και υποβιβάστηκε με παρασκηνιακό τρόπο. Μπαράζ με Πανσερραϊκό και Προοδευτική. Έχασε απ’τους πρώτους (0-1 στη Λάρισα), νίκησε τους δεύτερους (1-0 στη Φιλαδέλφεια), κατέληξε σε τριπλή ισοβαθμία και υποβιβάζεται αυτός επειδή αποφάσισαν να μετρήσουν τα γκολ στην κανονική περίοδο.

Ο Ιστορικός Πρόεδρος λοιπόν, που ανέβασε τον Παναιγιάλειο στην Α’ Εθνική ήταν ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος με γενικό αρχηγό και ιθύνων νου τον Αστέριο Μπέλλα.  Μεγάλη διάκριση ο Πααιγιάλειος έχει και στο Κύπελλο Ελλάδας, όταν είχε φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης το 1981.

Ιστορικός Πρόεδρος όμως χαρακτηρίζεται και δικαίως, ο Πέτρος Παλαιολογόπουλος, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος από το 1994 έως και το 2002, με την «Μαύρη Θύελλα » να πανηγυρίζει δύο ανόδους και από τα αλώνια και τα «πέτρινα» χρόνια, να φτάνει να αγωνίζεται και πάλι στα… σαλόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και την Β΄Εθνική.  Σε αυτήν την περίοδο, είναι φυσικό πως θα μείνουν αλησμόνητες όλες οι στιγμές που έζησε το Αίγιο με το μπαράζ της Λεωφόρου με την Αχαϊκή, εκεί όπου ο Παναιγιάλειος είχε νικήσει με 2-0, μπροστά  σε 8000 Αιγιώτες.

Βίντεο από ALEKOS PAPADOPOYLOS.

Ο Παναιγιάλειος πέρασε δύσκολα χρόνια και τώρα πρόσφατα, με τις περιπλανήσεις του στην Δ΄Εθνική. Ωστόσο, όπως αρμόζει σε μία μεγάλη ομάδα, βρήκε τον δρόμο της και χωρίς παρακάλια και συγχωνεύσεις με άλλες ομάδες, κατάφερε περήφανα να ορθώσει ανάστημα και να βρίσκεται και πάλι στην Β΄Εθνική Κατηγορία, με Πρόεδρο τον Αιγιώτη Αντώνη Ρέλλα. Σε όλα αυτά τα δύσκολα που πέρασε η Αιγιώτικη ομάδα, μόνη βοήθεια της ήταν ο φίλαθλος κόσμος της, που την ακολουθούσε σε κάθε περίεργο και πιθανό μέρος και δε την άφησε ποτέ μόνη. Ακόμα και τώρα, ο κόσμος της ομάδας ζει και αναπνέει για τον Παναιγιάλειο. Και όταν μια ομάδα έχει τέτοιον κόσμο δεν μπορεί ποτέ να χαθεί, ενώ τίποτα και κανένας δεν μπορεί να την βλάψει.

Είναι τιμή και περηφάνια να είσαι Παναιγιάλειος!!!

Χρόνια πολλά γνήσια «Μαύρη Θύελλα»!!! Χρόνια πολλά Παναιγιάλειε!!!

Χρόνια πολλά μεγάλη μας αγάπη!!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ